„Csúcstechnológia a lemezmegmunkálásban"

Főoldal Rólunk Aktuális

A FENNTARTHATÓSÁG ÉS CSÚCSTECHNOLÓGIA A FERZOL KFT-NÉL

2023.01.26.

A FERZOL Kft. 2022-ben is mozgalmas évet tudhat maga mögött. A COVID járványt követő háború és a vele érkezett energiaválság, a gazdasági kockázatok új kihívások elé állították a tápiószőlősi vállalatot. Mindezen körülmények ellenére is stabilan tudott működni. Írásunkban a FERZOL Kft. 2022-es főbb történéseit foglaljuk össze.

FERZOL Kft. Tápiószőlős - telephely

A koronavírus járvány enyhülését követően a szomszédságunkban kirobbant háború ismét jelentős módon, várhatóan még hosszabb időszakra kedvezőtlenül befolyásolja majd mindannyiunk életét. Világgazdasági szintű problémák jelentkeztek, jelentősen megnehezítve az ipari vállalatok életét. Zavarok léptek fel az ellátási láncokban, folyamatosan növekednek az alapanyagárak, a logisztikai költségek és kiemelten az energiahordozók árai is. Az elszabadult infláció, a rezsiköltségeink emelkedése pedig mindenkit érint, benne a munkaadókat és a munkavállalókat egyaránt.

A FERZOL partnerei ebben a helyzetben is számítanak a vállalatra, elvárják, hogy pontosan, határidőre megkapják minőségi termékeinket, a számukra legkedvezőbb áron. Szerencsére a vevői igények és a hozzá kapcsolódó bizalom a továbbiakban is garantálja a FERZOL megrendelési állományának volumenét, sőt még a növelését is. A cég a szükséges energiahordozó igényeire (áram, gáz) le tudott szerződni. Bár igen jelentős az áremelkedés, de a működés feltételei a továbbiakban is biztosítottak maradtak. A 2022. évi első féléves mérleg pozitív lett és az év végi kilátások is hasonlóan alakulnak. A vállalat azonban tisztában van vele, hogy a jelenleg kialakult bizonytalan gazdasági helyzet felelős döntésekre, ezzel együtt takarékosságra és óvatosságra int. A jövőben is meg kell őrizni, sőt tovább növelni a megrendelési állományt, a versenyképességet, a hatékonyságot, a vevők elégedettségét, nem utolsósorban a munkatársak bizalmát és elkötelezettségét. Tisztában vannak azzal, hogy ezeknek a céloknak a megvalósítása érdekében fejleszteniük kell hatékonyságukat és takarékosan kell gazdálkodniuk. 

Ugyanakkor a FERZOL jó alapokkal és stabil háttérrel rendelkezik. Néhány évvel ezelőtt nagyvállalattá vált. Négy telephelyen, 36 000 négyzetméteren végez termelői tevékenységet, közel 700 fővel. Sok remek szakember van a soraikban, közösségük összetartó, vezetőik jók, munkakörnyezetük európai színvonalú. Partnereik olyan iparágakból kerültek ki, amelyeket ez idáig nem fenyegetett recesszió. Bíznak abban, hogy így lesz ez a jövőben is és képesek lesznek megbirkózni a jelentkező kihívásokkal.

A saját források mellett a FERZOL mindig is pályázott és többször nyert el állami, ill. EU támogatásokat. Az elmúlt 18 év alatt 10 alkalommal részesültek vissza nem térítendő támogatásban. A vállalat az idén márciusban a PM Nagyvállalati Beruházási Támogatás keretében ismét támogatást kapott versenyképesség-növelő, kapacitásfejlesztő beruházás megvalósítására. Ezt a lehetőséget, - mint eddig is - felelősséggel fogja a vállalat felhasználni, így ebben a nehéz időszakban is folytatódhat a FERZOL fejlődése. A terveik szerint a jövőben energiahatékonysági, informatikai, technológiai fejlesztések lesznek a vállalat számára a középpontban. Az elismerések sem maradtak el. Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata "Szolnok Családbarát Munkahelye" elismerő címet adományozta a FERZOL szolnoki telephelyének.

A Nagyvállalati Beruházási Támogatás aláírása

Szolnok Családbarát Munkahelye elismerő cím átvétele

Az infrastrukturális fejlesztések az idén sem álltak le. Hamarosan átadásra kerül az új dolgozói parkoló és a porta épülete is, amely ezúttal kizárólag önerőből épül. A létesítmény tervezése során elsődleges volt a környezetvédelmi és energetikai szempontok figyelembevétele. Ez alapján kerültek kiválasztásra a felhasznált anyagok, a beépítésre kerülő berendezések, illetve az alkalmazott építési technológiák.

FERZOL Kft. Tápiószőlős - Portaépület építése

A FERZOL Kft. 2022-ben is lépést kívánt tartani versenytársaival és az iparági technológiai kihívásokkal. Így nem maradtak el a modern, energiahatékonyságot szem előtt tartó technológiai fejlesztések sem, amelyek közül kiemelkedett a lézer hegesztőrobot rendszerbe állítása.

Lézer hegesztőrobot

A COVID járványhelyzet enyhülésével több nyilvánossági eseményt is tudott a vállalat szervezni. A hatékonyság növelése és a szervezeti egységek együttműködésének javítása a vállalatra váró kihívások miatt fontos feladattá vált, ezért workshop programokat tartottak négy szervezeti egység részére a belső együttműködési folyamatok fejlesztésére. Folytatódhattak a látogatások és a bemutató programok is, amelyek során diákok, a fémipar iránt érdeklődők és vállalkozások részére adtak a FERZOL munkatársai bepillantást a modern fémipari folyamatokba. Hatodik alkalommal rendezték meg 2022. november 11-én 16.00-22.00 között a Modern Gyárak Éjszakája országos programsorozatot, az idei évben a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) és az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. szervezésében. A FERZOL immáron a harmadik alkalommal kapcsolódott be a programba és tartott bemutatóprogramot az érdeklődőknek. Szintén az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. szervezésében valósul meg a Modern Mintaüzem Program, amelyben a FERZOL modern technológiáit bemutatva, évek óta házigazdaként, bemutatóhelyként közreműködik. A KKV-k képviselői 2022-ben három alkalommal látogattak el tapasztalatszerzés céljából a FERZOL tápiószőlősi és szolnoki telephelyeire.

IFKA – Modern Gyárak Éjszakája és Modern Mintaüzem Program látogatásai a FERZOL Kft. tápiószőlősi telephelyén

Szeptemberben Dr. György László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium, innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára tett látogatást a FERZOL szolnoki telephelyén. A vállalati tájékoztatót követően Bíró Zoltán, ügyvezető igazgató üzemi bejárás keretében mutatta be a FERZOL Kft. zöldmezős beruházásaként, 2021-ben átadott, modern telephelyét. A vállalat bemutatkozása mellett a látogatás egyik fő eleme volt az oktatási intézményi kapcsolatok, valamint a duális képzési együttműködés áttekintése.

Dr. György László államtitkár úr látogatása a FERZOL Kft. szolnoki telephelyén

A vállalatnak – a társadalmi felelősségvállalás jegyében - nagyon fontos a szakmai utánpótlásnevelés és a pályára irányítás, ezért évek óta segíti a közép- és felsőoktatásban tanuló diákok álláskeresését és szakmai tapasztalatainak gyarapítását duális képzés és további szakmai lehetőségek felkínálásával. Az általános, közép- és felsőoktatási intézmények diákjainak látogatásaival folytatódhattak a FERZOL diákprogramok is. A Neumann János Egyetem Campusán, Kecskeméten, november 16-án tartott nyílt napot, amelyen a FERZOL is megjelent. A vállalat hagyományteremtő módon az idén szakmai tanévnyitót is tartott. Szeptembertől tovább nőtt a diáklétszám, így jelenleg 5 fő a felsőoktatásból 22 fő a középiskolákból vesz részt náluk duális képzésben.

Kitelepülés és tájékoztatás a Neumann János Egyetem Campusán, valamint főiskolások szakmai látogatása a FERZOL tápiószőlősi telephelyén

Tudjuk és ma már sajnos mindenki meg is tapasztalta, hogy a jelenlegi helyzet, az infláció, a rezsiköltségek emelkedése mindannyiunk életét jelentősen befolyásolja, megnövekedett terheket ró a családokra. A FERZOL minden munkatársának munkájára, együttműködésére a jövőben is számít és lehetőségeihez mérten – mint azt eddig is tette – megtesz mindent a munkavállalói elégedettség érdekében.

A FERZOL Kft. mindennapi tevékenysége során környezettudatos magatartásra törekszik. Bár a felhasznált alapanyagok mennyisége a termelési volumen arányában szintén növekszik, mindent megtesznek a hulladék-minimalizálás érdekében. A környezettudatos működés jegyében az üzemekben a jogszabályi előírásoknak megfelelő munkahelyi hulladékgyűjtő helyek kerültek kialakításra a hulladékok elkülönített gyűjtésének céljából, a minél jobb további kezelés, hasznosíthatóság érdekében. A munkavállalók tudatosságának növelése céljából képes hulladék katalógus került kiadásra, amely a hulladékok helyes gyűjtési módját és erre a célra szolgáló gyűjtő-edényzet használatát ismerteti a munkavállalókkal. A katalógusok minden üzemrész üzenőfalára kihelyezésre került. A nem veszélyes hulladékok üzemi gyűjtőhelye kialakítás és rendezés alatt van. A veszélyes hulladékok üzemi gyűjtőhelyének tárolási kapacitása terület átcsoportosítással növekedett.

A FERZOL célja, hogy takarékos gazdálkodással a lehető legkevesebb mennyiségű hulladék keletkezzen. Ez nem egyszerű feladat, mivel az utóbbi években 3.655 féle eladásra kerülő cikket gyártanak, ami összesen 15-16 ezer darab gyártott alkatrészből tevődik össze. 2022-ben ez idáig közel 10 000 tonna síklemezt használtak fel, ugyanakkor a fémhulladék már csak 1778 tonna lett. A fémhulladék csökkenés a professzionális gyártástervezésnek és az új generációs, robottechnológiát alkalmazó gépeknek köszönhető.

A FERZOL Kft. komplex ipari tevékenysége között modern, csúcstechnológiát alkalmazó porfestési eljárás is megtalálható. A festőüzemben az adott cikkek porfestékkel történő bevonatolása automata, illetve kézi felhordás útján történik.

Porfestő berendezés működése és kézi porfestés

A porszórás az egyik legjobb minőséget adja, korszerű, környezetbarát felületkezelési eljárás, alkalmas minden fémfelületre, így a legkeresettebb bevonatnak számít a fémiparban. A felhasználási adatokból jól látszik, hogy a termelés növekszik, de a felhasznált festék és a hulladékpor csökken a szükséges rétegvastagság megtartása mellett. Ezen a területen a szakszerű vezetői munka következtében javult a festőkabinok hatékonysága, a TMK minősége, a porfestő munkatársak felkészültsége. Ezt a célt támogatja egy automata színcserélő rendszer bevezetése is.

A fémipari gyártási folyamatokhoz a legmagasabb színvonalú, legkorszerűbb technológiát és eszközöket használják. A vállalat hitvallása, hogy a technológia folyamatos fejlesztése nélkülözhetetlen a versenyképesség megőrzéséhez, ezzel együtt a hatékonyság növeléséhez, ill. a hulladékgazdálkodás javításához. Évtizedek óta ez képezi a FERZOL Kft. sikerét. Csúcstechnológiával és kiváló szakembereik példás munkájával, megelőzve a konkurenciát, a legmodernebb eszközökkel dolgozni és olyan minőségi termékeket gyártani, amelyeket nem tud akárki.

A Ferzol Kft. folyamatosan figyelemmel kíséri az Öko-hatékonysági mutatóját. A hatékonyság növelés ez esetben az érték maximalizálását jelenti a káros környezeti hatás minimalizálása mellett, ahol a káros környezeti hatás egyrészt a természetből nyert erőforrásokat, másrészt a kibocsátott ártalmas hatást jelenti. Az Öko-hatékonyság akkor növekszik, ha a hányados értéke is növekszik.

Látható, hogy egy vidéki magyar tulajdonú fémipari vállalkozás is létezhet, működhet sikeresen és környezethatékonyan. A FERZOL Kft. azonban nem elégszik meg az eddig elért eredményeivel, e téren is fejlődni kíván. A pályázati támogatásból felépülő naperőmű, ill. világítás és fűtés-korszerűsítés terveik szerint – a mellett, hogy energiatakarékos megoldás – hamarosan még tovább csökkenti a cég ökológiai lábnyomát.

Ajánlatkérés
Ajánlatkérés

Árajánlatkérés

Árajánlatkéréshez kérem kattintson a jobb oldalon található ikonra. 

Széchenyi2020